Calendarul Crestin Ortodox in anul 2021
Vedeti cand cade Pastele, Craciunul, Rusaliile, Boboteza, Sfantul Andrei, Sfanta Maria in anul 2020 si cand cad cele mai importante sarbatori religioase Crestin - Ortodoxe.

Calendarul Romano Catolic 2021   |    Calendarul Greco Catolic 2021


In ce zi si ce luna cade Pastele in 2022
Sarbatoarea de Paste Ortodox in anul 2022 va fi in luna aprilie... cititi mai multe.
Sarbatoarea de Paste Catolic in anul 2022 va fi in luna aprilie... cititi mai multe.


Care sunt zilele libere legale in 2022? Calendarul sarbatorilor legale 2022.
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
Vedeti toate zilele libere legaleCalendarul Crestin Ortodox in anul 2020


Calendarul Crestin Ortodox 2019Calendarul Crestin Ortodox pe anul 2018 in format printabil PDF - Descarcă.

Calendarul Romano Catolic pe anul 2018 in format printabil PDF - In curand.

Calendarul 2018 romanesc PDF printabil - Descarcă.

Calendarul 2018 romanesc PDF printabil care contine imagini cu caini - Descarcă.

Calendarul sarbatorilor legale in 2018 in format printabil PDF. Descarca.


marți, 4 aprilie 2023

Când cade Paștele ortodox și cel catolic în 2023?

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase celebrată în întreaga lume. Această sărbătoare creștină marchează învierea lui Isus Hristos din morți și este sărbătorită atât de către Biserica Ortodoxă, cât și de către Biserica Catolică.
În acest an, Paștele ortodox va cădea pe data de duminică, 16 aprilie 2023, în timp ce Paștele Catolic va fi celebrat pe data de duminică, 9 aprilie 2023. Dar când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2023 și de ce sunt aceste date diferite?

Când pică Paștele ortodox în 2023?

Paștele ortodox cade întotdeauna într-o duminică, dar data exactă a sărbătorii se schimbă în fiecare an. Acest lucru se datorează faptului că Biserica Ortodoxă folosește calendarul iulian, care este cu 13 zile în urmă față de calendarul gregorian folosit de Biserica Catolică și majoritatea țărilor din lume. Prin urmare, data Paștelui ortodox este determinată în funcție de faza lunară și de echinocțiul de primăvară, în conformitate cu calendarul iulian.

În 2023, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe data de duminică, 16 aprilie.

Vezi calendarul Ortodox pe Aprilie 2023


Când pică Paștele catolic în 2023?

Paștele Catolic este sărbătorit într-o duminică, la fel ca și Paștele ortodox, dar data exactă a sărbătorii este determinată în funcție de calendarul gregorian. Astfel, Paștele Catolic cade întotdeauna într-o duminică din perioada 22 martie și 25 aprilie.

În 2023, Paștele Catolic va fi sărbătorit pe data de duminică, 9 aprilie.

Vezi calendarul Catolic pe Aprilie 2023

De ce sunt datele Paștelui ortodox și cel catolic diferite?

Diferența dintre data Paștelui ortodox și cea catolică se datorează folosirii calendarului diferite de cele două biserici. Calendarul iulian, utilizat de Biserica Ortodoxă, este mai vechi decât calendarul gregorian folosit de Biserica Catolică și a fost creat în timpul domniei lui Iulius Cezar. Calendarul gregorian a fost introdus în 1582 de Papa Grigore al XIII-lea pentru a corecta diferența de zile dintre calendarul iulian și anotimpurile reale.

Din cauza acestei diferențe, datele Paștelui ortodox și catolic nu coincid niciodată în mod regulat, cu excepția unor rare ocazii. De asemenea, faptul că Paștele ortodox este calculat pe baza calendarului iulian și nu a celului gregorian face ca această sărbătoare să cadă întotdeauna mai târziu decât Paștele Catolic.


Semnificația Paștelui

Paștele este o sărbătoare creștină care marchează învierea lui Isus Hristos din morți. Această sărbătoare simbolizează renașterea, speranța și viața nouă. În plus, Paștele reprezintă și sfârșitul Postului Mare, care este perioada de 40 de zile în care creștinii se pregătesc spiritual pentru această sărbătoare.

În mod tradițional, în ziua de Paște se servește un festin și se oferă daruri. În unele culturi, se organizează parade sau alte evenimente publice pentru a marca această sărbătoare. De asemenea, multe biserici organizează slujbe speciale de Paște în această zi.

Concluzie

Paștele este o sărbătoare importantă pentru creștini, iar data exactă a acesteia poate varia în funcție de calendarul folosit de fiecare biserică. În 2023, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe data de 16 aprilie, în timp ce Paștele Catolic va fi sărbătorit pe data de 9 aprilie. Indiferent de data exactă, semnificația acestei sărbători rămâne aceeași: învierea lui Isus Hristos și simbolul speranței și al vieții noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu